Pälsvård – för din hunds välbefinnande

Hantering för trygghet hjälper hunden i längden

Oavsett om du lämnar din hund regelbundet till en hundfrisör är det mycket viktigt att du mellan besöken tar hand om din hunds päls, tassar, öron och klor.
Detta såklart för att din hund ska må så bra som möjligt och att du faktiskt får större chans att upptäcka om din hund har några problem eller begynnande sjukdom. När du hanterar hunden med borstning, kamning, kloklipp och gör rent öronen får du snabbt koll på om hunden visar tecken på smärta eller om något förändrats sedan förra gången.
Att känna igenom hundens kropp samtidigt gör att du lär känna dess status – hur mår hunden idag?

Gör du en rutin för detta direkt när din valp kommer hem till dig så gör du valpen en stor tjänst! Valpen vänjer sig snabbt vid hantering och du underlättar livet för hunden. Den ska någon gång besöka veterinär och kanske hundfrisör och om den känner sig trygg med hanteringen kan du känna dig nöjd att du gjort din del i dess träning.

Undvik tovor och få en gladare hund

Att ha tovor i pälsen är otroligt obekvämt för hunden. Det drar i huden och gör att rörelserna inte kan tas ut ordentligt om de sitter i t ex armhålor, ljumskar eller i tassarna.
Tovorna kan också skapa hudbesvär och t om sår. Hur ska du då göra för att undvika dessa besvär för hunden? Såklart borstar och kammar du pälsen. Det finns mängder av olika sorters borstar beroende på typ av päls. Kamning och borstning med bra redskap och rätt teknik behöver inte vara något som du och hunden ser som tråkigt, utan tvärtom något trevligt eftersom då du pysslar med hunden ofta skapar bra band mellan er. Vi visar er gärna rätt teknik för din hunds päls vid bokning i trimmet.
Du behöver borsta igenom hunden innan badet då tovor kan bli ännu större efter bad.

Var noggrann under tov-åldern

Det finns något som kallas för tov-åldern. Den inträffar samtidigt som din hund är tonåring, 7-12 månader. Valpen byter päls från den mjuka, ulliga till den vuxna hunden päls och detta skifte gör att tovorna kommer snabbt! Har du en hund som har en päls som klipps kan det vara en bra idé att låta klippa hunden kort och faktiskt börja om istället för att ägna plågsamma timmar med kam och borste som bara gör att din hund kommer att gömma sig när du tar fram dem!

Att bada hunden regelbundet ger mindre tovor

Regel nummer ETT är att ren päls tovar mindre. Att bada hunden regelbundet i bra hundschampo får alltså fler trevliga följder än bara en renare och mer väldoftande kompis i soffa och säng!

Många hundschampon ska spädas ut

De flesta hundschampon ska du späda ut i vatten innan du schamponerar. Använd en petflaska som du fyller med ljummet vatten, sedan ett par klickar schampo, skaka om. Massera in i blöt päls och se till att jobba in schampot samtidigt som du med fingrarna delar försiktigt på päls som fortfarande sitter ihop. Skölj noggrant. Balsam rekommenderas. Sedan sköljer du igen. Och igen!